Čičoka je namirnica koja me podsjeća na djetinjstvo. Imali smo je u jednom kutu dvorišta kuće. Djed bi je iskopao, oprao i ogulio na pipi iza kuće i uživali bi zajedno u njenom okusu. Nekako je to bilo naše zajedničko vrijeme koje mi jako nedostaje. Nedostaje mi moj djed, nedostaje mi i ta kuća koja vjerojatno kad ponovo odem u Makedoniju će biti srušena, biće izgrađena neka nova i u njoj će odrastati neka druga djeca koja će tek graditi uspomene…

Toliko volim ovu posebnu za mene namirnicu da sam ju morala zasaditi u mom vrtu i svako njeno iskopavanje kao da me nekako vrati nazad u vremeni u budi osmijeh na mom licu. Vjerojatno ćete reći da sam luda i da je to samo obična grbava, neugledna namirnica ali ne, nije, ona je sve samo nije obična.

Čičoka je poznata još i pod nazivom  divlji krumpir, gomoljasti suncokret, jeruzalemska artičoka, a u mom kraju i kao krkuška. Pomalo je zaboravljena a izrazito korisna. Za razliku od krumpira umjesto škroba sadrži inulin. Ima nizak glikemijski indeks pa je pogodna za dijabetičare. Sadrži vitamina i minerala ali i esencijalnih aminokiselina. Najčešće se priprema kao krumpir, kuhana u kori i pečena, ali se može pripremati i sirova, na salatu s ostalim povrćem ili kao zimnica. Od čičoke se mogu napraviti i kolači, a prerađuje se i u proizvode na bazi sušene čičoke i na bazi inulina.

Od vitamina sadrži gotovo sve vitamine B skupine, C vitamin, D vitamin i beta karoten. Od minerala sadrži željezo, magnezij, fosfor, kalij i kalcij. Najvažniji sastojak čičoke je *prebiotik inulin i upravo on omogućuje odličnu apsorpciju prisutnih minerala i vitamina.

Ovaj slatki namaz uz malu korekciju mogu ga jesti djeca ispod i iznad 12mjeseci, zato ću vam pokazati oba dvije varijante.

Za bebe ispod 12mjeseci

  • Čičoku operite i ogulite, sitno je naribajte i dodate vodu. Na 1 kg čičoke ide oko 1dl vode. Kuhajte 30min povremeno miješajući da ne zagori, po potrebi dodajte još tople vode. Nakon 30 min kuhanja smanjite vatru te kuhajte još 10 min jer tada inulin se počinje razgrađivati i namaz postaje sve slađi. Ako radite veće količine možete ga staviti u vruće sterilizirane staklenke i čuvati u hladnom i tamnom prostoru. Možete ga dodavati u voćnim kašicama. Naša omiljena kombinacija je bila:
    1 banana + 1/2 avokado + 2 žlice namaza od čičoke

Ovaj slatkasti namaz možete dodavati u kolačima, mafinima ili  samostalnog namazati na  domaći kruh.

Za djecu iznad 12 mjeseci

  • Prije kuhanja čičoke dodajte i žličicu limunovog soka kako ne bi došlo do promijene boje i par listića mente. Nakon kuhanja dodajte žličicu čija sjemenke i mljevenih oraha. Možete ga jesti svježe pripremljenog ili spremiti ga u vruće sterilizirane staklenke kao zimnicu. Možete ga dodavati u smoothie ili prilikom pripreme nekih drugih slastica.

Dobar tek!

 

 

 


*Razlika izmeđi probiotika i prebiotika:

Probiotici su kulture bakterija koje su zdrave za normalnu crijevnu funkciju, često sprečavaju štetne bakterije da uzrokuju bolest.

Prebiotici su spojevi koje pronalazimo u sastavu ugljikohidrata i probioticima služe kao hrana.

Posted by:aninamama

Bok. Ja sam Jordanka. Pobornik sam zdrave hrane i nastojim kuhati zdravo za moju malu obitelj. Mama sam jednoj velikoj nejelici pa spremanje svakog obroka za nju predstavlja moj izazov isto kao i nahraniti ju. Recepte koje smišljam svaki dan podijeliću s vama. Dobro došli u moj svijet!

2 misli o “Slatki namaz od čičoke

Komentiraj